Povratak

Tumor mliječne žlijezde (dojke) mačaka i odluka o operativnom zahvatu | Proilagođena prehrana kastrirane mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam žensku macu koja je upravo navršila 13 godina. Pred godinu dana je jedva preživjela operaciju vađenja uginulog mačića iz razloga jer veterinarka nije uspjela mjesec dana postaviti dijagnozu zašto maci curi mliječna tekućina odotraga. Ne moram vam ni opisati kako su je srezali jer su joj već sve žile popucale po trbuhu i bila je sva plava, međutim uspjela je sve preživjeti! Od te grozne kastracije ostala je odmah nakon operacije jedna cicica malo deblja, znači nije se pojavila, ostala je tako od kako su je zašili cik-cak. Ima laganu blijedo ružičastu boju ta cicica i po preporuci drugog veterinara on bi joj odstranio sve cice u budućnosti, ali kako ta cicica ponekad skoro i nestane on nije siguran da li bi je rezao, zbog njenih godina, rekao je da mu to ne izgleda kao tumor već kao loše obavljena operacija, a obzirom da se ona super osjeća i da na pregledu ništa loše nisu otkrili, da za sada nije potrebno izvoditi nikakve zahvate. Samo da dodam da sam dotičnoj veterinarki javila što se desilo sa cicicom, ona mi je preko telefona postavila dijagnozu da je maca gotova. Što vi mislite? I ovaj drugi veterinar mi je preporučio prehranu, Royal Canin 7+ za sterilizirane mačke, ali mi se dosta udebljala, ima oko 6 kila. Treba mi savjet da je vratim na 4 kile. Hvala puno na odgovoru. Kristina

O: Pretpostavljam da je prilikom izvedene operacije mački izvađena maternica i jajnici o čemu možete više pročitati u prijašnjim odgovorima pod naslovima:

Operativno odstranjenje maternice i oporavak -  pojačano uzimanje vode i mokrenje

Carski rez


Pošto je mačka bila gravidna, mliječna žlijezda je bila povećana i nakon operacije je ostala hipertrofirana zbog šavova, što ne mora imati nikakve posljedice.

Dijagnoza tumora se postavlja pregledom i eventualno RTG pretragom i vađenjem krvi. Oteklina na mliječnoj žlijezdi može biti dobroćudna ili zloćudna. Tumorozno promijenjena mliječna žlijezda je tvrđe konzistencije od ostalog tkiva. Tumori variraju od velikih, dobro ograničenih mobilnih čvorova do brzo rastućih tumora, kod kojih se nerijetko na koži otvaraju rane koje ne zacjeljuju. Između ta dva oblika nalazi se cijela paleta tumora različitih veličina i načina rasta. Kod mačaka je postotak zloćudnih tumora dojke značajno veći nego onaj u kuja, a uspješnost liječenja je u direktnoj vezi s veličinom tumora u vrijeme kirurškog zahvata. Zato treba operirati što prije. Kod velikih tumora dojke u mačaka, kod kojih vidimo ulceracije, rane i promjene na regionalnim limfnim čvorovima, operativni zahvat je besmislen jer su nastale metastaze. Više o tumorima možete pročitati u prijašnjem odgovoru Tumor mliječne žlijezde.


Što se tiče prehrane, treba je prilagoditi kastriranoj mački. Kastrirane mačke su manje pokretljive, manje aktivne i hrana koja količinom i kvalitetom nije prilagođena njihovim potrebama dovodi do debljanja. Pretilost kod mačaka s vremenom može dovesti do cijelog niza organskih bolesti. Stoga u trgovinama Pet centra možete pronaći više različitih hrana prilagođenih kastriranim i starijim mačkama.  Royal Canin Sterilised 7+ je jedna od njih, ali svakako se treba držati preporučene dnevne količine. Osim toga, preporučljivo je mačku navesti na svakodnevno kretanje i igru.